WEB RADIO PINDAROS ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΚΑΝΑΛΙ ΕMAIL: radiopindaros@gmail.com ΤΗΛ.2262400725

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Post Top Ad

Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου 2022

Από "λαγούς με πετραχήλια" ... στα καρότα

Προηγούμενο δεν έχουν τα «χτυπήματα» που δεχόμαστε από την κυβέρνηση και όλα τα φερέφωνα του κομματικού καθεστώτος, στοχεύοντας αυτή την φορά στην συνταξιοδοτική νομοθεσία. Η τάση βέβαια για «ωραιοποίηση» όλων των επιβλαβών καταστάσεων είναι συνηθισμένη πια, αφού ονόμασαν το συγκεκριμένο σχέδιο νόμου «Εξορθολογισμός ασφαλιστικής και συνταξιοδοτικής νομοθεσίας, ενίσχυση ευάλωτων κοινωνικών ομάδων και άλλες διατάξεις».

Ξεκινώντας από την έννοια του όρου «εξορθολογισμός» μπορούμε να πούμε ότι είναι η απόπειρα εξήγησης ή αιτιολόγησης κάποιων καταστάσεων ή διαδικασιών με λογικούς, εύλογους λόγους, ακόμη και αν αυτοί ΔΕΝ είναι αληθινοί ή κατάλληλοι, γίνεται δηλαδή η εκ-λογίκευση τους. Εκ-λογικεύονται, λοιπόν, διάφορες ρυθμίσεις της ασφαλιστικής νομοθεσίας, ενώ, παράλληλα, ρυθμίζονται ζητήματα για την «ενίσχυση» των συνταξιούχων και τον τρόπο καταβολής των αυξήσεων. Ο τρόπος ενίσχυσης βέβαια δεν είναι άλλος από το γνωστό και μη εξαιρετέο «δόλωμα για λήθη», με τα πενιχρά επιδόματα που δίνονται μπας και «ξεχάσει» ο κόσμος την εξαθλίωση και την πολυεπίπεδη δυσφορία που πλήττει την χώρα μας.

Γίνεται, επίσης, λόγος για τις ηλικιακές προϋποθέσεις για χορήγηση μειωμένης σύνταξης στους δημοσίους υπαλλήλους, σύμφωνα με τις οποίες, από 1.1.2023 και εξής, το όριο ηλικίας για άμεση καταβολή μειωμένης σύνταξης καθιερώνεται στο 62ο έτος χωρίς να αναγνωρίζονται εξαιρέσεις επί τον εν λόγω ηλικιακό κανόνα. Το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους (ΝΣΚ) γνωμοδότησε ότι το όριο ηλικίας δημοσίων υπαλλήλων για πρόωρη συνταξιοδότηση με μειωμένη σύνταξη με συμπλήρωση εικοσιπενταετίας, είναι τα 62 έτη. Πηγαίνοντας λίγα χρόνια πίσω, και συγκεκριμένα το 2015, ανεξίτηλα παραμένουν τα σημάδια που άφησε ο νόμος 4336/2015 επί Κατρούγκαλου, με τον οποίο αυξήθηκαν τα απαιτούμενα χρόνια για την χορήγηση σύνταξης, όπως φαίνεται στις παρακάτω εικόνες απο το σχέδιο νόμου.

Άρα μιλάμε για ένα κράτος που όχι μόνο δεν φροντίζει τους πολίτες του, όχι μόνο δε λαμβάνει υπ’όψιν τον κόπο και τον χρόνο τους, όχι μόνο δεν του αρκεί που όλη τους τη ζωή δουλεύουν για να το συντηρήσουν πληρώνοντας φόρους επί φόρων εις την δωδεκάτη, αλλά το ίδιο το κράτος τους αναγκάζει να δουλεύουν σχεδόν πριν…..αποβιώσουν. Αυτή είναι η ζωή που σου προσφέρεται Έλλην πολίτη…Η ζωή των τετράποδων μήπως είναι μακράν ανώτερη; Ας αναλογιστούμε σε ποιο σημείο μας έχουν φτάσει και γιατί δεν τους έχουμε αποτρέψει;;;

Επί κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, λοιπόν, η Νέα Ολιγαρχία που θέλει να λέγεται Δημοκρατία δια του προέδρου της Κυριάκου Μητσοτάκη, άστραπτε και βρόνταγε ότι θα καταργήσει τις διατάξεις του Νόμου Κατρούγκαλου, και συγκεκριμένα τα όρια ηλικίας για τις μειωμένες συντάξεις. Αλλά όπως αποδεικνύεται εκ των υστέρων, όχι μόνο δεν κατάργησε τον νόμο που κατέστρεψε  το ασφαλιστικό σύστημα και αύξησε τα γενικά όρια ηλικίας στα 67 για όλους, αλλά, τον υιοθέτησε και τον διευρύνει με των τωρινό «εξορθολογισμό». Με το άρθρο 20 του σχεδίου νόμου «μεταβάλλονται από 01/01/2023 τα όρια ηλικίας για τους ασφαλισμένους του Δημοσίου που έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα (25ετία το 2010, 2011, 2012 και ηλικία 55/60, 56 και 58 έτη αντίστοιχα για χορήγηση μειωμένης σύνταξης)» Εάν, όμως, δεν έχουν μέχρι και τις 31.12.2022 τα μειωμένα αυτά όρια ηλικίας, τα οποία προβλέπονταν μέχρι και τις 18.08.2015 (έναρξη ισχύος του ν.4336/2015), τότε το γενικό όριο ηλικίας μειωμένης σύνταξης διαμορφώνεται, πλέον, στο 62ο έτος. Άλλα λόγια να αγαπιόμαστε προεκλογικά, άλλες πράξεις να κοροϊδευόμαστε κατόπιν εορτής. Και η κοροϊδία πάει σύννεφο φτάνοντας τα όρια της τραγωδίας. Γιατί είναι τραγωδία να υπόσχεσαι στους συνταξιούχους λαγούς με πετραχήλια αλλά τελικά να δίνεις μόνο τα καρότα τους. Είναι τραγωδία να καταργείς τον Μάιο του 2019 την 13η σύνταξη αλλά να παρουσιάζεται το ποσό των 250 ευρώ ωσάν ..χριστουγεννιάτικο θαύμα… Πόσο μάλλον όταν θα το λάβει μόνο το 45,79% του συνόλου των συνταξιούχων. Για πόσο αφελείς μας περνάει άραγε η κυβέρνηση όταν βγάζει τελεσίγραφα για αυξήσεις αλλά τελικά αυτό που αυξάνεται είναι μόνο η εξαθλίωση και η φτώχια; Φτάνοντας μάλιστα στο σημείο να «επαινούν» όσους έχουν μάθει να ζουν στα όρια της φτώχειας.

Δουλεύεις για να ζήσεις και τελικά δεν ζεις. Όσο και να θέλεις δεν θα σε αφήσουν γιατί ΠΑΝΤΑ πρέπει να χρωστάς, ΠΑΝΤΑ πρέπει να είσαι σε μια υποδεέστερη θέση και ΠΑΝΤΑ πρέπει να πληρώνεις. Γιατί η πολιτεία δεν σου παρέχει ασφάλεια ενώ θα έπρεπε. Θα έπρεπε να παρέχεται εργασία σε όλους τους πολίτες ανεξαιρέτως με τους παραγωγικούς και αναπτυξιακούς ορίζοντες διάπλατα ανοιγμένους.

Η πραγματική πολιτεία που θα εγκαθιδρυθεί ΜΟΝΟ με την ένωση μας είναι εδώ:

«Η περίθαλψη και η συνταξιοδότηση των εργαζομένων θα καλύπτεται από ένα ασφαλιστικό ταμείο υψηλοτάτων προδιαγραφών το οποίο θα λειτουργεί πάντα με καθαρή ανταποδοτικότητα. Το ταμείο αυτό θα είναι αυτοδιοίκητο με σκοπό να πραγματοποιεί κερδοφόρες επενδύσεις ώστε να βελτιώνεται η θέση των μετόχων του που είναι οι συνταξιούχοι. Όλα τα υπάρχοντα ταμεία αφού ελεγχθούν θα εξυγιανθούν και θα λειτουργούν προς όφελος των πολιτών. Η λειτουργία της Ελλήνων Πολιτείας μέσω μηχανισμών και νόμων θα είναι η διαχρονική εξασφάλιση της τρίτης ηλικίας. Μεγάλο και σημαντικό κεφάλαιο η τρίτη ηλικία για την Πολιτεία. Άνθρωποι γεμάτοι βιωματική σοφία μπορούν να μεταδώσουν τον σπόρο της γνώσης στην επερχόμενη γενιά με σεβασμό για τον άνθρωπο, την Πολιτεία, το περιβάλλον, τον πλανήτη και την Κοσμοθέαση (Κοσμοθέαση είναι οτιδήποτε προσλαμβάνεται από τις αισθήσεις και γίνεται αντιληπτό μέσω της νοητικής διεργασίας ως αληθινό και υπαρκτό)»

Δεν είναι καθήκον της πολιτείας να παρέχει αξιοπρεπή διαβίωση στους πολίτες της; Είναι, και αφού είναι...ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΤΟ ΚΑΝΕΙ. Και θα το κάνει όταν θα έρθει στα χέρια των ανθώπων. Η υπακοή όμως δεν είναι καθήκον!!! Καθήκον ειναι η ένωση!!!

Η πατρίδα μας μας χρειάζεται.. ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ

 

Σύνταξη: Μαριάνα Συμεωνίδη

 




Ο ΕΛΛΑΝΙΟΣ ΚΟΣΜΟΣ 6ΟΟ:
ΑΛΗΘΕΙΑ ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΠΟΛΙΤΗΣ;

Δημοφιλείς αναρτήσεις

ΚΟΙΝΟΝΙΚΑ ΔΙΚΤΙΑ

ΑΙΘΕΡΙΚΗ ΓΡΑΦΗ - ΕΛΛΑΝΙΑ ΚΕΙΜΕΝΑ:

Post Top Ad

ΣΕΛΙΔΕΣ