Παγκόσμιο πλήγμα έχουν αποτελέσει οι πολλαπλοί σεισμοί στην Τουρκία που δεν λένε να κοπάσουν από τις 6 Φεβρουαρίου έως και σήμερα κατεδαφίζοντας χιλιάδες κτήρια και αποδεκατίζοντας χιλιάδες ανθρώπινες ψυχές που έχασαν τη ζωή τους με τέτοιο θλιβερό τρόπο. Σύμφωνα με την τουρκική υπηρεσία αντιμετώπισης καταστροφών AFAD, τα θύματα του πρώτου μεγάλου σεισμού ξεπερνούν τις 40.000 και αναμένεται να αυξηθούν δραματικά, δεδομένων των δεκάδων μετασεισμών και επιπλέον σεισμών που σημειώθηκαν μετά και εξακολουθούν να μεγιστοποιούν αυτόν τον τραγικό απολογισμό. Έκδηλο είναι το γεγονός ότι αυτή η τεράστια φυσική καταστροφή ξεκίνησε απο την κάκιστη δόμηση των πόλεων με ελλείψεις στην αντισεισμική προστασία των κτηρίων και με την σύμφωνη έγκριση του κράτους για την κατασκευή τους.

Από οικονομικής σκοπιάς, η Τουρκική Συνομοσπονδία Επιχειρήσεων μέσω έκθεσής της αναφέρει το κόστος των ζημιών στα 84,1 δισ. δολάρια – 70,8 δισ. για τις επισκευές χιλιάδων κατοικιών, 10,4 δισ. από την απώλεια εθνικού εισοδήματος και 2,9 δισ. από την απώλεια εργάσιμων ημερών. Περίπου 13,4 εκατ. άνθρωποι ζουν στις δέκα επαρχίες που επλήγησαν από τον σεισμό – ή το 15% του πληθυσμού της Τουρκίας- και παράγουν σχεδόν το 10% του ΑΕΠ. Με πρωτοφανή εν συναίσθηση οι Έλληνες πολίτες δήλωσαν την στήριξη και συμπαράστασή τους στον τεράστιο πόνο των συνανθρώπων τους, μη λαμβάνοντας υπ’ όψει την χρόνια διχόνοια που το καθεστώς προσπάθησε επιμελώς να σπείρει σε όλους τους κόλπους της κοινωνίας μας. Μέσα από ιδιωτικές πρωτοβουλίες ανιδιοτελούς και αληθινής βοήθειας οι πολίτες απέδειξαν την υπεροχή τους απέναντι σε μια πλασματική ανθελληνική κυβέρνηση που θέλοντας να «πάρει τα πρωτεία» έστειλε δύο ομάδες διάσωσης Ε.Μ.Α.Κ και «αναγκαστικά» ανθρωπιστική βοήθεια, κάτι που ήξεραν ότι θα πράξουν οι Έλληνες πολίτες. Άλλα ... τι να το κάνεις, εκλογές έπονται…. Η κυβέρνησή μας μέσα στο αποκριάτικο θέμα με την μεταμφίεση, την προσποίηση και την συγκάλυψη να είναι στα φόρτε τους …

Στην συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών των δύο χωρών στα ερείπια της Αντιόχειας, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε ότι «η παρουσία του Νίκου Δένδια δείχνει τη συμπαράσταση και την αλληλεγγύη του ελληνικού λαού προς τους Τούρκους» και ότι και στους σεισμούς του 1999 πρώτα «έτρεξε να βοηθήσει την Τουρκία η Ελλάδα και μετά η Τουρκία την Ελλάδα», γεγονός που αποδεικνύει ότι οι πολιτικές κίβδηλες φαμφάρες εντυπωσιασμού είναι μόνο για το «φαίνεσθαι». Για παράδειγμα, τα 530 ευρώ που δίνει ο Ερντογάν σε κάθε σεισμόπληκτο μόνο ως γελοία υποκριτική κίνηση μπορούν να νοηθούν αφού σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να ανακουφίσουν μεσοπρόθεσμα ή μακροπρόθεσμα τους πληγέντες. Το «είναι», λοιπόν, αποτελείται μόνο από τις προσπάθειες των ανθρώπων που συμπονούν τους πολίτες της Τουρκίας, σαν να βρίσκονται οι ίδιοι στην θέση τους. Γιατί οι κυβερνήσεις τόσο της χώρας μας όσο και της Τουρκίας, το μόνο που έχουν αποδείξει είναι η μεθοδευμένη αδιαφορία τους για τους ίδιους τους ανθρώπους και η καθόλα υποκριτική τους στάση και θέση.

«Δεν χρειάζεται να περιμένουμε φυσικές καταστροφές για να βελτιώσουμε τις σχέσεις μας» είπαν από κοινού Δένδιας και Τσαβούσογλου δηλώνοντας ότι η καταστροφή δίνει ευκαιρία για «ανοιχτό διάλογο». Ευκαιρία για πώληση ελπίδων στους λαούς τους δηλαδή, ότι θα επιλυθούν οι όποιες διαφορές με διάλογο (??) την ίδια στιγμή που όλα είναι κατοχυρωμένα και αποτυπωμένα στις παγκόσμιες συμβάσεις και συμφωνίες. Άρα προς τι χρειάζεται ο διάλογος; Μήπως για να μας πείσουν ότι οι διαφορές ΟΝΤΩΣ υπάρχουν, ότι εκείνοι ΟΝΤΩΣ προσπαθούν και ότι εμείς ΟΝΤΩΣ τους πιστεύουμε; Ας μην γελιόμαστε… αν κάτι έχει ενταχθεί στο σχέδιό τους δεν μπορεί με τίποτα να αποφευχθεί, ήτοι μετράμε ήδη τον χρόνο για την όποιου τύπου παραβίαση των Τούρκων παρά τα «συμφωνηθέντα»…

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι καταστροφές, οι πόλεμοι, οι πανδημίες και γενικά ό,τι συμβαίνει στον πλανήτη μας, βαραίνει μόνο εμάς τους ίδιους τους πολίτες της κάθε χώρας. Γιατί το οξύμωρο της εποχής μας είναι ότι όλοι όσοι λαμβάνουν αποφάσεις ΔΕΝ έχουν κόστος… το κόστος το βιώνουν ΜΟΝΟ οι πολίτες που ως θεατές στο θέατρο του παραλόγου γεύονται καθημερινά τα αποτελέσματα της αδράνειάς τους. ‘Ελλην άνθρωπε!!! Η αποστολή σου είναι να γίνεις πρωταγωνιστής, να κόψεις το άδικο και να μεγαλουργήσεις, να γίνει ηνίοχος του βίου και της πολιτείας σου!!!

Η ώρα είναι Τ-ΩΡΑ… Δεν θα μας περιμένει ες αεί…


Σύνταξη: Συμεωνίδη Μαριάνα
 
 
 
                                                                ΠΗΓΗ